LOKACIJA

Brje se nahajajo na zahodnem delu vipavskih gričev, ki predstavljajo naravno povezavo med Vipavsko dolino in dolino Branice.

Brje & Vipavska dolina

Brje se nahajajo na zahodnem delu vipavskih gričev, ki predstavljajo naravno povezavo med Vipavsko dolino in dolino Branice. Razgibana tla ustvarjajo slikovito pokrajino z značilnimi kmetijskimi površinami in poselitvijo. Brje sestavljajo številni zaselki razporejeni po gričih na nadmorski višini od 80 do 331m. Sončna pobočja z mediteranskim podnebjem, zasajena z vinogradi in sadovnjaki pričajo o bogati tradiciji vinogradništva in sadjarstva. Že na prehodu prejšnjega stoletja so vinogradniki ustanovili Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje, ki je aktivno še danes. Velik pečat so na Brjah pustili arhitekt Maks Fabiani, duhovnik in pesnik Simon Gregorčič, slovenski scenarist Silvan Furlan ter Matija Vertovec, ki je prvi v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu.
Brje se ponašajo s številnimi pohodniškimi, kolesarskimi potmi, ki ponujajo lepe razglede nad celotno Vipavsko dolino. V središču vasi se nahaja cerkev Cirila in Metoda. Na najvišji točki je cerkev Svetega Martina, na najnižji pa Nečilčeva jama, ki se razteza pod Brjami.

Sledite nam:

Kontakt: